מה אפשר לעשות משאריות גזם גינת הבית, עלים וחומרים אורגניים מהאשפה הביתית – קליפות, שאריות ירקות, וכד'?
במקום לזרוק את כל החומרים הללו לפח האשפה נוכל ליצור לנו קומפוסט בייתי, גם ניצור לנו חומר דשן עשיר שייטיב עם הגינה וכמובן נהיה "ירוקים" ונקטין את כמויות הררי האשפה הלא מנוצלים - כמות שאריות המזון האורגני באשפה הביתית מגיע ל- כ-40% מהאשפה שלנו.
מהו מיחזור בייתי (קומפוסטציה)?
שיטה לזרוז פרוק חומרים אורגניים.שמים את כל המרכיבים – גזם מהגינה, עלים, דשא קצוץ, פסולת אורגנית בייתית, בערימה שגודלה 1 קוב לערך, החום שנוצר ע"י האורגניזמים הקיימים נלכד בתוך הערימה ועוזר לתהליכי הפירוק בתוספת חמצן מאוירור קבוע שינתן ע"י הפיכת הערימה מדי מספר ימים.
אופן ההכנה:
אם אפשר נשתמש בקומפוסטר – ניתן לרכוש מיכלים מיוחדים עם מכסה ופתח, אך ניתן להשתמש גם במיכלים מאולתרים מפלסטיק שיש צורך לחורר אותם על מנת לאוורר.
בתחתית שמים גזם גס מהגינה גם הוא עדיף שיהיה קצוץ לחתיכות קטנות עד 10 ס"מ, עלים ודשא קצוץ – שכבה של כ- 20 ס"מ, מעל יש לשים שאריות אורגניות ביתיות ושוב גזם גינה וחוזר חלילה.
תוספת של מעט קומפוסט מוכן יכול לזרז את התהליך כשיגביר את כמות המיקרואורגניזמים בתהליך. על הערימה להיות לחה ולא רטובה מדי.
במידה וצריך יש להוסיף מים מדי פעם.את הערימה אפשר לערבב אחת לכמה ימים ועל ידי כך ליצור איוורור שיעזור בתהליך הפירוק ויזרז אותו.
בזמן תהליך הקומפוסטציה נוצר חום – מעל 70 מעלות וזה סימן טוב.
לא רצוי להכניס שאריות בשר, עצמות, דגים, וכמובן חומרים לא אורגניים.
אם יש ריח רע תוך כדי התהליך – בד"כ עודף רטיבות או עודף חנקן – יש לאוורר עם קילשון.
אם הערימה לא מתחממת – ישנה אפשרות שחסר לחות יש להרטיב מעט ולהפוך את הערימה.
אחרי מספר חודשים 6-8 יהיה הקומפוסט מוכן, נקבל אדמה שחורה כמעין אדמת יער מתפוררת בקלות ונדע שהקומפוסט מוכן.עם הקומפוסט הזה אפשר להשתמש בגן לטיוב הקרקע, להוסיף למצע שתילה במיכלים גדולים ולחיפוי קרקע.
באתר תמצאו קומפסטור בנפח 70 ליטר למחזור ביתי. לחצו כאן לדף המוצר.