דישון
| | עכשיו הוא הזמן להכין את הגינה לשתילת הסתיו. הניסיון מההשקיה הקיצית מצביע היכן האדמה אינה מנוקזת היטב, ויש לתקן זאת, בעיקר באדמות כבדות. עכשיו הוא הזמן לפזר ולהצניע בגינה קומפוסט (פיזור קומפוסט הכרחי לפחות פעם בשנה ומדי שנה בשנה) בכמות של חמישה ליטר למטר מרובע. בעונה זו מפזרים ומצניעים דשן בשחרור איטי, המכיל את היסודות זרחן ואשלגן ומעט חנקן. לאחר פיזור הזבל או הדשן מיישרים את השטח והגינה מוכנה לקראת הזריעה והשתילה. |
מדשאות
אפשר להפחית בכמויות המים, אך לשמור עדיין על השקיה סבירה. בזנים זויסיה אל טורו, פספלון ובופלו ננסי אשר נכנסים מוקדם לתרדמה - חשוב לטפל במזיקים המכרסמים באמצעות פיזור "דיזיקטול". יש לפזר ולהשקות להחדרת החומר. ממשיכים בכיסוח, אפשר להתחיל ולהרים את גובה הכיסוח. | |
עכשיו זו העונה לדישון סתווי של המדשאה. הדישון בחנקן ישמור על מדשאה ירוקה גם בחודשי החורף, באדמות קלות רצוי לדשן גם באשלגן. בקניית הדשנים, שימו לב שאתם קונים את הדשן הסתווי ולא שאריות מהסטוק הקיצי.
עצים
עצים בעלי עלווה כבדה, מועדים לשבירה בסופות החורף ובגשמים חזקים. חשוב על כן לדללם ובכל מקרה לשקול לגזום בהתאם לעיצוב הנופי האופטימלי של העץ. מכנף נאה, פיקוס לזניו השונים ואורן ראויים לתשומת לב מיוחדת. בעצים צעירים יש לחזק את הסמוכות, להוסיף לגומה 5 - 8 ליטר קומפוסט, להצניע ולחפות בשכבת חיפוי מתאימה.
שיחים
בעונה זו רצוי לקטום שיחים אשר נופם נשמט כלפי הקרקע וזאת על מנת ליצור צמחים קומפקטיים יותר, מתן קומפוסט ודישון יחזקו את השיחים ויתנו להם מראה רענן.
זריעה ושתילה סתווית
| | חד שנתיים לזריעה בערוגה: זה הזמן לזרוע ישירות בשטח צמחים עונתיים כמו: פרג תרבותי, טופח (אפונה) ריחני, כובע הנזיר. וכן צמחי בר כמו: תורמוס ההרים הכחול, פרג אגסני, ציפורנית א"י וציפורנית מצרית, קחוון, חרצית ואחרים. את צמחי הבר כדאי לזרוע בשטחים שאינם מושקים בקיץ. האפונה הריחנית, נזרע בקרבת גדר, שיח או כל מתקן אחר שעליו היא תוכל לצמוח ולטפס לתפארת. הפרחים מאוד ריחניים. חשוב לזרוע במקומות שיש מספרשעות של שמש. |
אשולציה קליפורנית | | |
חד- ודו שנתיים
זמן נכון לשתול בשמש צמחים כמו: סלסלי כסף, אמנון ותמר, ציפורן חתול, בת חן, אשולציה קליפורנית, לובליה, לוע ארי, דלפיניום, מימולוס, עד עד, גודטיה, פטוניה ואחרים. רצוי לשתול את הצמחים בקבוצות גדולות על מנת ליצור כתמי צבע ברורים.
גיאופיטים
עיקר השתילה תעשה בחודשים אוקטובר ונובמבר. כדאי לשתול את הפקעות והבצלים בכמה מועדים על מנת להאריך את משך הפריחה. כדאי לשתול כלניות ונוריות בערוגות סמוכות מכיון שיש סימולטניות במועד הפריחה, כשהכלניות מסיימות את פריחתן מתחילות הנוריות בפריחתן. פרזיות כדאי לשתול באזור מלא בשמש, על מנת שהצמחים יגדלו זקופים, וקרוב ככל האפשר למקום הישיבה בגן על מנת שאפשר יהיה להנות גם מהריח.
שתילת איקסיה וספרקסיס תאפשר קביעת כתמי צבע בוהקים למרחוק. רקפות בר כדאי לשתול בערוגות שאינן מושקות בקיץ.אפשרות נוספת היא לשתול את הרקפות בעציצים ובסוף הפריחה להעביר את העציץ ממקומו למקום אחסון בקיץ במקום שאינו נגיש למים.
היפואסטרום, ינקינטון, טולבגיה ואמריליס מטמינים בעומק של 2-3 ס"מ בלבד. נרקיס וצבעוני מטמינים בעומק של 5-7 ס"מ. כרכום כדאי לשתול, בגלל גודלו היחסי, בעיקר בעציצים.
ירקות לשתילה
זה הזמן לשתול פטרוזיליה, בצל ירוק, עירית, גזר, צנונית, סלרי, כרוב, כרובית, ברוקולי ועוד.
איסוף עלים
עצים רבים משירים את עליהם בעונה זו. חבל לאסוף את העלים ולהיפטר מהם. אפשר להשתמש בהם להכנת קומפוסט ביתי, ואפשר גם להשאירם במקומם. בייחוד תחת השיחים והגדרות, שם הם יצרו רקבובית שתתפרק ותחזיר את החומר האורגני לקרקע.
גיזום
בסתיו צריך לגזום צמחים שסיימו זה עתה או מסיימים בקרוב את פריחתם. צריך להימנע מגיזום של צמחים, כמו הקמליות, אשר מכינות כבר את פרחיהם. זו עונה מתאימה לגיזום של ערערים (כמה שיותר מוקדם), עצים מחטניים ונשירים וכמובן של ורדים. גיזום מחטניים רצוי להיערך עם הדרכה, עצים נשירים יש לדלל על ידי גיזום ענפים עד לבסיסם. כך תוכל השמש לחדור לחלקים הפנימיים של העץ. ורדים יש לגזום בסביבות חודש ינואר.
בהצלחה ובהנאה !!!