בפוסעי בגן ביתי בימים אלו, ניתגלתי לפריחה הלבנה של הסמבוק השחור. ספק עץ, ספק שיח, שמיצוי פירותיו, מהווה את מרכיב "הסמבוכול". אליו אני חייב את תודתי על צליחת החורף ללא שפעת ומחלות אחרות. כל אימת שהתחלתי להרגיש נסיונות הוירוסים וחידקי החורף להשכיביני למיטה הייתי נוטל יומיים שלושה את "תרופת" הפלא הזו ומסלק את המחלה.
הסמבוק השחור (Sambucus nigra) עץ שלכל אבריו נודע שימוש ברפואה העממית. בעיקר היו הפרחים ידועים ביעילותם כנגד הצטננויות, דלקות של דרכי הנשימה ושפעת. את קליפת העץ ואת פירותיו נוהגים לאסוף בסוף הקיץ, למטרה דומה. במיץ הפרי השתמשו להורדת חום ולטיפול בשקדים, ולעלים נודעה השפעה בשימוש חיצוני.
העץ משתייך למשפחת היערתיים, קומתו בינונית וגזעו בעל קליפה אפורה חיוורת. העלים בעלי צבע ירוק כהה, נגדיים ובעלי שפה משוננת, ופריחתו הלבנה באביב מדיפה ריח חזק אופייני.
הפרחים הלבנים ניתנים להשגה בחנויות טבע או בהכנה עצמית. ניתן להכין מפרחי הסמבוק, חליטת תה למניעה וטיפול בשפעת והצטננות. אפשר לשלב עם עלי מנטה.
העלים מכילים אלקלואידים, בינהם אלקלואיד בשם סמבוצין, גליקוזידים וחומצה הידרוציאנית. בעלים נהוג להשתמש להכנת משחה לטיפול בפצעים וחבלות. אף כי נודעו לעלים גם פעולות מסויימות בשימוש פנימי.
הפירות ערוכים במעין סוכך, כדורים עגולים מלאי מיץ כהה. בפירות משתמשים להפקת יין, ניתן להכין מהם ריבות ועוגות. בפירות נמצאים גליקוזידים של פלאבונואידים, חומצות פירות שונות, טאנינים, אנטוציאנינים, ויטאמינים (מועשר בויטמין c), מינרלים ועוד.
מחקרים מודרניים על פירות הסמבוק השחור ופעילות אנטי ויראלית של מיצוי מהפירות בוצעו בעיקר על ידי חוקרים ישראליים. ד"ר מדלין מומצ'וגלו חקרה את תכולת הפירות במסגרת עבודת הדוקטוראט שלה בציריך, שוויץ. היא מצאה כי רכיבים שונים במיצוי גורמים לשיבוש מנגנוני חדירת וירוס השפעת לתוך תאים בריאים, וכך מונעים את התרבותו. במחקרים קלינים אשר המשיכה לערוך בישראל, מספר שנים לאחר מכן, יחד עם פרופ' זכאירונס מהמח' לוירולוגיה בבית הספר לרפואה "הדסה" בירושלים וחובריה, נמצא כי מיצוי תקני
(standardized) ייחודי של פירות הסמבוק בשם "סמבוכל", הראה עיכוב של תשעה זני וירוס שפעת שונים, ושיפור ניכר אצל חולי שפעת בהשוואה לפלצבו.
במחקרים אחרים, in vitro, הוכח כי הפעילות אינה ספציפית לוירוס מסוג מסוים (התרופות הקונבנציונליות יעילות רק לסוג A). ד"ר ויויאן ברק מבי"ח הדסה גילתה גם כי תאי דם לבנים מפרישים כמות גדולה של ציטוקינים בנוכחות "סמבוכל", עובדה המצביעה על פעילות חיסונית מוגברת. לאחרונה בוצעו תצפיות בשימפנזים אשר קיבלו את מיצוי פירות הסמבוק בגן החיות בירושלים. השימפנזים רגישים מאד לוירוס השפעת ומחלתם קשה, ולעיתים קטלנית. בקבוצה אשר קיבלה מנה יומית של המיצוי לא נצפתה המחלה, והמטפלים אמצו את התכשיר כטיפול מונע למחלה. וכך אירע שפירות הסמבוק השחור מארצות הקור לעולם לא היו מתחבבים על שימפנזים, אלמלא ד"ר מדלין מומצ'וגלו...
לרכישת שתילי סמבוק שחור<==>